Čínský česnek

Znáte čínský česnek? Vypadá jako česnek, je to česnek, voní tak, ale vůbec tak nechutná.

Nebo krabicové mléko? Je na tom napsáno mléko, má to bílou barvu, podobné vlastnosti jako mléko...ale zase to tak vůbec nechutná.

A co bavlna? Vypadá to jako bavlna, dokonce i na omak je to bavlněné, ale když se namočí, stane se z toho průsvitný cucek.

A co čokoláda? Máslo? Šlehačka? Pivo?

Začala jsem si už připadat jako "agresivní důchodce". Takový ten člověk, který vzpomíná jak v mládí bylo všechno lepší a pořád si jenom na něco stěžuje.
Snad není možné, že by se za posledních deset let věci tak změnily!

A dneska mi "čínský česnek" otevřel oči.

V 21. století se stále více přibližujeme konceptu "jídla pro kosmonauty". Šetříme peníze, šetříme čas. Instantní káva a mlíko z krabice, "čokoládové" žrádlo pro velbloudy, téměř vegetariánské párky, šlehačka z palmového oleje a jahodová marmeláda s barvivem z krevet. Do piva už se nedává chmel, ale pouze chmelový výtažek.

Zlí výrobci a prodejci se snaží nás ošidit, urvat z našich peněženek co největší kus... a nebo si za to můžeme sami?

Tak dlouho jsme se dívali na cenu, až se prodejci přizpůsobili a prodávají jenom brambory pro prasata, ananasový džus z jablečného koncentrátu, lepenou obuv a čínský česnek.

Tak douho jsem šetřili, až domácí výrobci zkrachovali a nám nezbývá, než kupovat levné čínské výrobky z východu nebo podstatně dražší čínské výrobky ze západu.

A tak sedím, piju "logrovku-turka" bio kávu z Etiopie, zalitou "čerstvým mlékem z Vysočiny" a je mi fajn. A těším se domů, na dědovy brambory, babiččina králíka a mléko od pána z Polska, které je tak husté smetanou, že v něm lžíce skoro stojí.

A mám neskutečnou radost z toho, že v Praze jsou každý víkend farmářské trhy, že Botas uvádí novou kolekci, Svit Zlín měl designbloku vlastní stánek (Líbily se, gumáčky? A hodili jste si kartičku do soutěže?), stejně jako další české firmy ... a zákazníci píšou rozčílené dopisy ohledně čínského česneku!

Že bychom přestávali být "hnojištěm Evropy"?

Bylo by to skvělé. Nejdříve bychom se začali kvalitně stravovat, potom kvalitně oblékat a nakonec, kvalitně žít. Konečně, po jednadvaceti letech, bychom se mohli vyhrabat z postkomunismu.

Co myslíte vy?

Olga Sládková (Karpecká), analytička

Potřebujete pomoct s daty či výzkumem? Kontaktujte mě na olga@karpecka.cz nebo volejte +420 728 561 744.